Vad säger lagen om vinterdäck?

Enligt transportstyrelsen ska vinterdäck användas mellan den 1 december och 31 mars. Om du har dubbdäck får du montera dem redan den 1 oktober och ha dem fram till den 15 april. För att det ska vara lagligt att använda däcken ska deras mönsterdjup vara på minst 3 mm oavsett om det är dubbdäck eller inte. Det bör man ha kontroll på själv som privatperson.

Du måste också tänka på att boka in en tid för däckbyte. Det är alltid bra att vara ute i god tid så att man verkligen får på däcken innan det är vinterväglag. Samma sak gäller för att sedan montera på sommardäcken. Det är inte tillåtet att använda dubbdäck efter den 15 april och under de två veckorna mellan den 31 mars och 15 april är det ofta fullbokat i däckverkstäderna.

vinterlandskap

Vinterdäck och dubbdäck

En annan sak som du som bilägare och förare måste ha koll på är att det på flera ställen kan finnas förbud mot dubbdäck. Det är av miljöskäl de här förbuden finns och om man inte följer det kan man drabbas av böter.

När bilen lämnas in hos en bra verkstad ska man alltid känna sig trygg med att däcken sitter där de ska. Dessutom finns det ett bra däckhotell där däcken förvaras i en lagom temperatur och på ett bra sätt. Då tvättas däcken också, vilket är en fördel för den som vill slippa släpa på dem fram och tillbaka. Genom att anlita en bra verkstad kan man vara säker på att få sina vinterdäck monterade i rätt tid och de ser också till att mönsterdjupet är korrekt vid monteringen. Dessutom ser verkstaden till att däcktrycket är korrekt när det är dags att montera däcken.

Vad kostar det?

Kostnaden för att montera däck på bilen samt för att förvara däcken kan variera något men ofta är det väl investerade pengar för den som vill slippa tänka på vinterdäckbytet, däckfrakt, tvätt och förvaring. När däcken finns på plats behöver man inte fundera. Det är bara att boka en tid för däckbyte och sedan sitter vinterdäcken där lagom tills vintern och sämre väglag gör sitt antågande.

 

vinterbil