Fälg

Allt om Fälgar!

Tar du hand om dina fälgar? Misskötta fälgar eller för hårt åtsittande hjulmuttrar kan både stå dig dyrt och vara en trafikfara. Har du kolla på hur hårt du ska dra åt hjulmuttrarna? I vilken ordning du ska dra de för att inte fästa hjulet ojämnt? Vet du hur man enkelt fixar skador på dina fälgar? Om inte, läs mer här nedan!

Skadade fälgar Hjulmuttrar

f1 bil med specialfälg

Fälgar till bilar och fordon

När man tittar på olika bilar och fordon kan man inte undgå att se bilens hjul. Det man lägger märke till först gällande hjulen är inte själva gummidäcket utan snarare fälgen som däcket sitter på. De kan se ut på flera olika sätt, ha olika färger med mera. Men vad är egentligen en fälg, vilken funktion har den och hur avgör man vilken fälg en bil ska ha? Det tar vi reda på i den här texten.

Vad är en fälg?

En fälg är en del av bilens hjul. Det är den som sitter i hjulets mitt. Kring fälgen monteras bilens däck och ibland också en slag som sitter inne i däcket. Fälgarna finns i olika storlekar och modeller för att passa alla bilar. En fälg kan monteras på lite olika sätt men ofta har de skruvhål i navet, eller så fästs de med pinnskruvar med muttrar som är monterade på hjulets nav. Det går också att använda hjulsidor för att skydda gängorna, och hjulsidorna ger också bilen ett mer dekorativt utseende om fälgen inte är så snygg.

Vilka funktioner har en fälg?

En fälg har flera funktioner. För det första ska den hjälpa till att hålla fast däcket, och den är också den del av bilen som fäster däcket på bilen och som gör att däcket sitter fast. Fälgen gör också att innerslangar inte kan explodera. Fälgen tar dessutom upp en hel del belastning och gör att den förs vidare till stötdämpning med mera. Förutom det har fälgen också en dekorativ funktion som många bilägare efterfrågar. Skadade fälgar kan också bidra till olyckor i trafiken.

Stylade fälgar på röd sportbil

När passar olika typer av fälgar?

Det finns flera olika typer av fälgar och de kan passa olika bra till olika saker. De allra vanligaste typerna är så kallade aluminiumfälgar samt stålfälgar. De finns till i stort sett alla bilar och har bra egenskaper. En aluminiumfälg ser ofta bättre ut än en stålfälg. Den rostar inte lika mycket och den väger dessutom långt mycket mindre.

Vinterfälgar

Förr fanns det också speciella vinterfälgar. Det var helt enkelt den typen av fälg som satt på vinterdäck. Det var vanligen en stålfälg. Men i dag är det inte något tvång att använda stålfälgar på vintern. Allt fler har nämligen upptäckt fördelarna med aluminiumfälgar. För det första är det lättare att göra ren en aluminiumfälg på insidan. Där kan det annars fastna grus eller snö som gör däcket obalanserat, och det kan slita på däcken i onödan samtidigt som bilen blir svår att köra.Om man vill ha aluminiumfälgar på vintern måste man dock se till att de har ett par lager skyddande lack på sig och de ska också vara enkla att rengöra. Många små detaljer rekommenderas alltså inte. Den lack som används ska inte heller vara effektlack med kromat utseende eller liknande. Det bör inte heller finnas splitnitar eller polerade ytor på fälgen för att den ska vara lämplig att använda på vintern.

Stylade fälgar

Det ska inte stickas under stol med att allt fler väljer att använda sig av olika typer av stylade fälgar. Det är inte fel att ha riktigt snygga varianter med lite dekoration, eller att kanske använda sig av en större fälg än vad bilen är tänkt att ha. Många väljer också dyrare sportfälgar som ger bilen ett sportigare och modernare utseende. Den här typen av fälgar kan kosta en del men om man vill att blickarna ska dra sig lite extra till bilen kan det vara värt pengarna. De stylade fälgarna passar dock bäst på de bilar som körs i stan, och på större vägar. Även utställningsbilar kan ha nytta av stylade fälgar. En bil som körs i skogen eller i mycket lera kommer ganska snart att ha förstört fälgarna totalt.

Fälgar för andra fordon?

Det är inte bara bilar som behöver fälgar. Det finns också fälgar till mopeder, traktorer, hjullastare och mycket annat. De har samma funktion som fälgar till bilar men de kan se lite olika ut och monteras på lite olika sätt. Ibland kan inte fälgen tas loss på ett större fordon utan däcket monteras på fälgen, medan den sitter kvar på traktorn eller vad det nu handlar om. Man måste också tänka på att olika fälgar kan ha olika storlek och olika antal bultar. Det är bra att komma ihåg om man behöver köpa en ny fälg.

Ekrar och fälgar till andra fordon